Ribe u vodama Srbije

Датум објављивања: 22.10.2016   10:41 PM


 

U našim vodama živi veliki broj slatkovodnih vrsta riba koje nastanjuju reke, jezera, kanale, bara, mrtvaja, rukavaca...
Na otvorenim vodama za određene vrste riba je zakonom propisan lovostaj koji može biti u određeno doba godine (na slikama označeno na crvenoj pozadini), najčešće za vreme parenja, ili stalan lovostaj, gde pored stalne zabrane za neke vrste, može se odnositi i na minimalnu lovnu veličinu ribe odnosno dužinu ulovljene ribe (na slikama označeno na žutoj pozadini).

 

 

Takođe, mogu se naći i neke vrste koje povremeno ulaze u naš rečni sistem, kao što su  jesetra, moruna i haringa, na koje je lov trajno zabranjen. 

 

Nisu sve vode za sve ribe podjednako privlačne, tako imamo ribe salmonidnih voda koje nastanjuju gornje tokove reka i potoka ali i jezera, čiste, brze, hladne vode sa šljunkovitim dnom i bez mnogo mulja, kao što su pastrmke, mladice i lipljen.

 

Podela riba po načinu ishrane deli ih na biljojede, svaštojede i grabljivice.

Od svastojeda svakako je najpoznatiji šaran i vrste koje su njemu slične, deverika, babuška, skobalj, mrena - ,,bela riba“.

 

Među grabljivicama se nalaze som, smuđ, štuka, bucov...

 

Biljojedi kao što su amur i tolstolobik ujednosu i alohtone vrste riba, tj. vrsta riba koju je čovek uneo  u vodeni sistem u kome nije bila prirodno nastanjena, među kojima su i babuška, kalifornijska pastrmka, američki patuljasti som, sunčica

Za nabrojane i druge vrste riba koriste se razni načini pecanja i mamaca, gde se koristeplovak, mreža, dubinka, varalica, mušica, živ mamac, glista, crv, durdubak, rovac i mnogi drugi.
Naravno, nisu svi odlučni da uživaju u pecanju, postoje i oni koji pokušavaju da nelegalnim načinima dođu do ulova i profita pri čemu koriste razne načine kao što je izlov ribe strujom, eksplozivom, isušivanjem potoka i kanala i drugim nedozvoljenim sredstvima i vršenjem krivičnih dela uništavaju ribni fond reka Srbije protiv kojih se zajednički bore mnogobrojne državne službe ali i savesni i pošteni pecaroši i ribari, zaljubljenici i ljubitelji vode i prirode.
Uživanje na rekama i jezerima predstavlja nezamenljivo iskustvo, pecanje i nadmudrivanje sa ribom neopisiv doživljaj, zato budimo odgovorni prema prirodi, čuvajmo našu vodu i svet u njoj.

 

Tekst priredio
Miloš Joksimović